Standard GLOBAL G.A.P.

Standard GLOBAL G.A.P. powstał pierwotnie pod nazwą Standard ten poprzez zastosowanie Dobrych Praktyk Rolniczych (GAP) dąży do zmniejszenia niekorzystnego wpływu na srodowisko i zdrowie konsumenta, wynikające z dzialalnosci rolniczej. Uwzględnia również wymagania etyczne oraz wymagania związane z warunkami pracy.
Z biegiem lat, standard GLOBAL G.A.P IFA (Integrated Farm Assurance - Zintegrowane Zapewnienie Bezpieczeństwa i Jakości w Gospodarstwie) został rozbudowany i podzielony na trzy zakresy i odpowiadające im podzakresy:
- Produkcja roślinna (owoce i warzywa, rośliny uprawne zbierane mechanicznie tj. zboża, rzepak, rośliny strączkowe, kukurydza, słonecznik, kawa (zielona), herbata, kwiaty i rośliny ozdobne)
- Żywy inwentarz (trzoda chlewna, drób, bydło i owce, indyki, bydło mleczne, cielęta i młode byki)
- Akwakultura (obejmuje ryby, mięczaki, skorupiaki)
Certyfikacja
Istnieją 2 podstawowe możliwości certyfikacji GLOBAL G.A.P:
OPCJA 1: indywidualny producent zamierza certyfikować własne produkty zgodnie z wymaganiami GLOBAL G.A.P, w zakresie związanym z określoną działalnością (np. produkty owocowo-warzywne, hodowla zwierząt itp.)
OPCJA 2: grupa producentów (np. spółdzielnie i organizacje producentów) zamierza certyfikować produkty rolne, zgodnie z wymaganiami stosownego zakresu GLOBAL G.A.P., uzupełnionego o wymagania związane z zarządzaniem poprzez wdrożenie Systemu Zarządzania Jakością (SZJ). W tej opcji certyfikat jest wydawany dla organizacji wiodącej, ktora gwarantuje przestrzeganie wymagań normy przez producentów wchodzących w skład grupy.
Zgodnie z procedurą certyfikacji, organizacja wnioskodawcy, po przedstawieniu jednostce certyfikującej wniosku o certyfikację, podpisuje z nią „umowę podlicencyjną”, gdzie zawarte jest zobowiązanie organizacji do przestrzegania wszystkich wymogów określonych w standardzie. Po podpisaniu umowy następuje weryfikacja certyfikacji, przeprowadzana w zależności od opcji wybranej przez firmę (inspekcja zewnętrzna u producentów rolnych i audit zewnętrzny SZJ w organizacji wiodącej).
CSI ma uprawnienia do wydawania następujących certyfikatów GLOBAL G.A.P:
- GLOBAL G.A.P IFA - Integrated Farm Assurance (Zintegrowane Zapewnienie Bezpieczeństwa i Jakości w Gospodarstwie)
- Fruit& vegetables (Owoce i warzywa)
- Combinable Crops (Rośliny uprawne zbierane mechanicznie)
- Aquacolture (Akwakultura)
- GLOBAL G.A.P. Chain of Custody (Kontrola Pochodzenia Produktu)
Korzyści certyfikacji
- Rozpoznawalność na rynkach krajowych i zagranicznych, czyli możliwość wejścia na rynki międzynarodowe
- Możliwość wykorzystania istniejących powiązań z innymi systemami certyfikacyjnymi ( ISO 9001, BRC, IFS; ISO 22000; HACCP , certyfikaty produktu)
- Jest gwarancją zdrowych, bezpiecznych dla konsumenta produktów
- Gwarantuje uzyskanie dowodu na zgodność procesu produkcji z międzynarodowymi, jednolitymi na całym świecie standardami, co ułatwia konkurowanie na rynku.
- Obniża koszty produkcji, co związane jest z optymalizacją procesów produkcji tj. zwiększeniem wydajności zużycia surowców naturalnych, zmniejszeniem zużycia stosowanych środków ochrony roślin,
- Minimalizuje szkodliwy wpływ na środowisko porzez stosowanie różnego rodzaju technik rekultywacji oraz ochronę środowiska.
- Certyfikat to przede wszystkim narzędzie marketingowe, licencja na sprzedaż w sieciach handlowych, a także na eksport.